Stockholm – toidukultuuri tipptase kiviviske kaugusel
Tippkokk Peeter Pihel jagab soovitusi, milliseid toiduelamusi Stockholmis jahtida.
Skandinaavia pealinnana tuntud Stockholm on linn, mida eestlased tunnevad eelkõige kruiisisihtkohana, kuid märksa vähem teatakse Stockholmi rikkalikust ja mitmekülgsest toidukultuurist. Fotografiska peakokk Peeter Pihel jagab oma eredaid kogemusi Stockholmi kõige meeldejäävamatest paikadest.
Kultuur kui toidu alus
Stockholm, see põhjala pärl, hoiab endas kohta minu südames erilisel viisil, eriti pärast Rootsis töötatuid aastaid. See linn on alati muutumises ja on mulle aina enam lemmikumaks saamas – eriti oma suurepärase toidukultuuri tõttu! On juhtunud, et olen sõitnud Stockholmi üksnes selle kauni kunsti – hea toidu – nimel, mida praegused suurepärased lennuühendused veelgi enam soosivad. Lennujaamast linna südamesse suundumiseks soovitan Arlanda Expressi, see kiire ja ummikuvaba rong viib otse elu tuiksoonele.
Lemmikhotellidest rääkides ja nädalavahetuse brunch’idest unistades, südalinnas asuv Hobo hotell kõlab kui hipsterite paradiis – sealne suurepärase vaatega hommikusöök ja brunch on nagu luuletus ise. Hommikusöök serveeritakse Tak restorani ruumides, mille terrassilt avanevad hingematvad vaated üle päikeseküllase Stockholmi.
Kui aga ihkad tõelist luksust, soovitan sulle hotelli Ett Hem – justkui külastaksid vana sõpra, kus iga nurgake peidab endas soojust ja kodust hõngu, rääkimata köögist, kus valmivad ausad ja rustikaalsed road. See on koht, kus tähtpäevad saavad tähenduse.
Story hotel, lihtne kuid stiilipuhas, kus taaskasutus kohtub disainiga, on justkui loodud neile, kes otsivad midagi enamat. Ümbritsetud kõigest vajalikust – kauplused, kirju ööelu ja restoranid – on see paik, kus igaüks leiab midagi oma hingele.
Oh, ja see toit!
Liikudes edasi mu lemmikteema juurde – Stockholmi lõputult värvikirevasse toidumaailma, tuleb tunnistada, et kuigi Kopenhaagen on viimase kümnendi jooksul foodie’de südamed vallutanud, peitub Stockholmis peaaegu võrdväärne rikkus, kuid parema hinna ja kvaliteedi suhtega. Stockholm, sa võidad taas minu punktid!
Hommikusöögiks – Tak juba mainitud – kuid Cafe Pascal on koht, kus isegi suurim kohvifänn leiab rahulduse oma ihadele. Lõunaks, kiireks ja maitsvaks ampsuks viib tee sind Ringenisse, kus tänavatoit kohtub kirevas koosluses. Misshumasshu, Jaapani tänavatoidu ja Aasia maitsete sulatusahi, on justkui avastusretk maitsemeeltele.
Prantsuse köögi austajatele vihjan Rölfs Kök’i – see on koht, kus kokad oma vabad päevad veedavad. Veel glamuursem Sturehof on kui samm Rootsi köögi klassikute maailma. Astoria, see kõige klassikalisem brasserie, on nagu rännak Pariisi.
Veinibaaridest soovitan Folii, kus minu endine kolleeg sommeljee Jonas Sandberg valitseb veinimaailma klassikat, ja Tyge & Sessil, kus rõhk on naturaalsetel veinidel ja väiketootjatel.
Kokteilibaaride maailmas ei saa mööda vaadata Fävikeni kolleegi Hampus Thunholmi loodud Röda Huset’ist, mis peitub otse südalinnas ja on omaette arhitektuuripärl ja need kokteilid!
Lõpuks, kolm Stockholmi kroonijuveeli – Frantzen, Aira ja Operakällären – on maailmaklassi restoranid, tõelised tähed, mis asuvad meile nii lähedal ja nende nimel tasub Stockholmi sõita.
Naudingud viimaste hetkedeni
Ja siis see viimane saladus – kui aeg ja võimalus lubavad, leian end alati Arlanda lennujaamas, tellimas ühte Halloumi burgerit Maxi kiirsöögikohast, Rootsi oma burgeriketist. See on minu väike, kiire soovitus teile, kes te olete võib-olla teel avastama Stockholmi imelisi maitseid.
Stockholm, sa oled linn, mis ei lakka kunagi üllatamast, oma pidevas muutumises ja uute avastuste pakkumises, eriti kui tegu on suurepärase toiduga. See linn, mis on minu südames erilisel kohal, kutsub alati tagasi, lubades igal külastusel leida midagi uut ja imelist!
Planeeri oma Stockholmi reisi siin: https://airport.ee/